Kouign amann, salted caramel...and more Breton Desserts!

Kouign amann, salted caramel...and more Breton Desserts!

Come learn how to make the sweet treats that have made Breton pastry famous: salted caramel, kouigns amanns and more.

By Mary Margaret Chappell /My Cancale Kitchen

Date and time

Tuesday, June 11 · 11am - 2pm CEST

Location

22 Rue Victor Hugo

22 Rue Victor Hugo 35260 Cancale France

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Eventbrite's fee is nonrefundable.

About this event

  • 3 hours

Brittany is where it all started for salted caramel, thanks to the salted Breton butter the region's pastry chefs have always used to make their luscious amber confections. In this class I'll draw on my pastry chef experience so we can delve into all things caramel. We'll prepare a fleur de sel- seasoned caramel sauce, a buttery, caramelized kouign amann (flaky, traditional breton cake), and and glistening tarte statins. You'll be taking treats home with you, too!

La Bretagne est le pays d'origine du caramel au beurre salé. Dans cet atelier, je puiserai dans mon expérience de patissière pour un moment 100% caramel. Nous préparerons une sauce caramel au beurre salé , l'incontournable kouign amann (bien caramelisé) et des petites tartes tatin qui brillent comme des bijoux.

Organized by

EN: A cooking workshop that feels like an intimate get-together. That was my goal when I embarked on this in-home class idea. So…here in ‘My Cancale Kitchen,’ we spend half the time cooking together, the other half tasting our creations and sharing our stories. It all happens in my home on “Le Port” in Cancale. We cook in my kitchen, sit down at my oak farm table, eat off my collection of Quimper faïence dinnerware…And if the occasion calls for it, I even pull out my great-grandmother’s silver! Menus vary according to theme, season, and what looks freshest at the local markets and farm stands that week.

FR: Moitié cours, moitié tables d’hôtes, et entièrement insolites et joyeuses. Mon souhait: créer une expérience intime autour de la préparation et la découverte des meilleurs produits locaux. Un moment quand le partage règne – et je ne parle pas simplement des recettes et des astuces en cuisine! Les ateliers ont lieu dans ma propre cuisine et nous dégustons nos préparations servies sur ma collection de faïence de Quimper autour de ma table de ferme. Et si l’occasion s’y prête, je sors aussi l’argenterie de mon arrière grand-mère! Les menus varient selon le thème de l’atelier, la saison, et ce qu’il y a de mieux sur les marchés.